Silmäeläinlääkäri Leena Ruotsalainen-Ryökkyselle on varattavissa aikoja elo- ja syyskuulle!

Leena ottaa vastaan silmäsairauspotilaita ja tekee virallisia silmätarkastuksia elo- ja syyskuussa torstaisin klo 12:00 – 18:00.

Leenan vastaanottopäivät:

Elokuussa

to 6.8. 

to 13.8.

to 20.8.

to 27.8.

Syyskuussa

to 3.9.

to 10.9.

to 17.9.

to 24.9.

 

Ajan voit varata puhelimitse aukioloaikoinamme p. 09 222 3332.

 


Vihtivetin kesäaukiolo 2020

Kesän aikana aukiolossa on poikkeuksia juhannuksen ja työntekijöiden lomien vuoksi. Otathan nämä huomioon asioinnissasi 🙂

 • Pääsääntöisesti klinikka on kesä-elokuun aikana auki maanantaista torstaihin klo 8:00 – 19:00
 • Perjantaisin 12.6. – 7.8. klinikka on auki lyhennetysti klo 8:00 – 15:00
 • Torstaina 18.6. klinikka on auki lyhennetysti klo 8:00 – 15:00
 • Perjantaina 19.6. klinikka on kokonaan suljettu, vietämme juhannusta
 • Maanantaina 13.7. ja tiistaina 14.7. klinikka on auki lyhennetysti klo 8:00 – 15:00

Aurinkoista ja rentouttavaa kesää kaikille!


Poikkeuksia aukioloajoissa 21.-22.5.

Vastaanottomme on kokonaan suljettuna torstaina 21.5. helatorstain vuoksi. Perjantaina 22.5. avaamme normaalisti klo 8:00, mutta suljemme jo klo 15:00. 

Ensi viikolla klinikka on normaalisti auki. 


POIKKEUSAUKIOLOAIKOJA VIIKOSTA 14 ALKAEN

Hyvät asiakkaat,

klinikkamme aukioloajoissa on poikkeuksia ensi viikosta 14 alkaen:

VKO 14

Ma 30.3. klo 8:00 – 19:00

Ti 31.3. klo 8:00 – 15:30

Ke 1.4. klo 8:00 – 19:00

To 2.4. klo 8:00 – 19:00

Pe 3.4. klo 8:00 – 15:00

 

VKO 15

Avoinna normaalisti maanantaista torstaihin 6.-9.4. klo 8:00 – 19:00 

Pe 10.4. suljettuna

 

VKO 16

Ma 13.4. suljettuna

Avoinna normaalisti tiistaista perjantaihin 14.-17.4. klo 8:00 – 19:00

 

 

 

 


Koirien hampaidenhoitokuukausi – viimeinen viikko!

Perehdytään viimeisellä viikolla koirien hampaidenpesuun

Yksi yleinen harhaluulo on, että koirien hampaat pysyvät luonnostaan puhtaina eikä koirilla ole samanlaisia hammasvaivoja kuin ihmisillä. Tosiasiassa koirille voi tulla monia hammassairauksia, jos niiden hampaita ei harjata säännöllisesti. Purulelut ja -luut ovat myös hyväksi koiran hampaille, mutta ainoa tapa päästä eroon plakista ja siitä johtuvista hammasvaivoista on hampaiden pesu.

 

Totuta koira hampaiden pesuun

Ensin kannattaa totuttaa koira hampaiden ja suun käsittelyyn. Tutki koiran suuta nostamalla sen huulia varovasti. Kokeile sitten avata koiran leuat ja tutki hampaita sormin. Muista kehua ja palkita koiraa, jotta hampaiden käsittelystä tulee miellyttävä kokemus.

Kun koira tottuu hampaiden ja suun käsittelyyn, voit aloittaa harjoittelun hammasharjan kanssa. Aloita harjaamalla hampaita muutaman sekunnin ajan ja palkitse koira ja kehu sitä. Pidennä harjausten kestoa asteittain. Pyri tekemään hammaspesusta mahdollisimman positiivinen aktiviteetti.

 

Hyvä asento

Koiran hampaiden pesu onnistuu yleensä parhaiten, kun koira istuu edessäsi selkä sinuun päin. Pienen koiran kannattaa istua sylissäsi selkä vatsaasi kohti.

Jos teitä on kaksi, kannattaa harjaajan istua tai seistä koiran edessä ja toisen olla ”tukena” koiran takana. Jos alat pestä koiran hampaita yksin edestäpäin, koira alkaa herkästi nojata taaksepäin ja peruuttaa ulottumattomiisi.

 

Harjausliike

Harjaa hampaat pienin, hierovin liikkein. Ole erityisen tarkkana ikenien reunojen kanssa, sillä hammaskiveä alkaa useimmiten muodostua siihen.

Koiran poskihampaat ovat erityisen alttiita erilaisille hammasvaivoille, eli muista pestä myös ne, vaikka niihin on yleensä vaikein päästä käsiksi. Helpoiten se onnistuu, kun koira avaa suunsa kunnolla. Paina kevyesti koiran huulta sen poskihampaita vasten kunnes koira avaa suunsa.

 

Hammasharja

Koirille myydään monenlaisia hammasharjoja lemmikkitarvikeliikkeissä ja eläinklinikoilla. Hammasharjan tulisi mahtua koiran suuhun ja ulottua kaikkiin hampaisiin. Jos olet epävarma, minkälainen harja sinun koirallesi sopii parhaiten, kysy neuvoa myyjältä tai klinikkahenkilökunnalta. Voit myös käyttää lapsille tarkoitettua pehmeää hammasharjaa.

 

Hammastahna

Voit ostaa eläinkaupasta tai eläinklinikalta koirille tarkoitettua hammastahnaa. Älä käytä ihmisille tarkoitettua hammastahnaa! Se on liian vahvaa ja voi aiheuttaa koiralle pahoinvointia. Moni hammastahna sisältää myös koirille vaarallista ksylitolia.

Koirille tarkoitetuissa hammastahnoissa on usein joku herkullinen maku, joka tekee hampaiden harjaamisesta mukavampaa. Koirien hammastahna ei siis niinkään tee hampaista puhtaampia, vaan tärkeintä hampaiden puhdistuksen kannalta on harjausliike.

 

Kuinka usein hampaat tulisi pestä?

Plakkia muodostuu hampaiden pinnalle jatkuvasti, eli hampaat kannattaisi mieluiten pestä päivittäin tai ainakin mahdollisimman usein. Jotta koiran hammaspesu ei unohtuisi, siitä kannattaa tehdä osa arkirutiinia, esimerkiksi pesemällä koiran hampaat ennen kuin peset omasi.


Tiedote koronavirukseen liittyen

Hyvä asiakkaat,

vallitsevan koronavirustilanteen ja poikkeuslain voimassaolon aikana on tärkeää pystyä turvaamaan eläinlääkinnän ammattilaisten terveys ja taata eläinten hoito. Ethän asioi vastaanotollamme mikäli olet sairaana. Pyydämme teitä ottamaan huomioon seuraavat ohjeet saapuessanne klinikalle:

 • desinfioi kätesi heti saavuttuasi, kädet voi myös pestä asiakas-wc:ssä
 • saavu lemmikin kanssa yksin
 • suosittelemme pitämään odotustilassa 1-2 metrin etäisyyden muihin asiakkaisiin
 • ohjaamme teidät tarvittaessa odottamaan ulkona tai autossa
 • huolehdithan hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta
 • desinfioi kätesi ennen maksupäätteen käyttämistä
 • ethän pahastu, vältämme kättelyä

Mikäli olet sairaana etkä saa tervettä, muuta henkilöä tuomaan lemmikkiäsi vastaanotolle, pyydämme peruuttamaan tai siirtämään ajan mahdollisimman pian. Sairastapauksen johdosta emme veloita myöhään peruutetusta ajasta maksua.

Toimintamme jatkuu normaalisti, mutta olemme sulkeneet sähköisen ajanvarauksen toistaiseksi. Näin voimme paremmin hallita potilasvirtaa ja pyrkiä välttämään ruuhkatilanteita vastaanotolla sekä voimme antaa ohjeita klinikalle saapumisesta. Ajanvarauksia voi tehdä puhelimitse aukioloaikoinamme ja vastaamme myös sähköposteihin.

Olemme entisestään tehostaneet korkeaa hygieniatasoamme puhdistamalla ja desinfioimalla kaikkia kosketuspintoja useammin klinikkatiloissamme.

Tehdään yhdessä töitä turvataksemme ihmisten ja eläinten terveys.


Koiran hampaiden harjaus

Maaliskuun koirien hampaidenhoitokampanja jatkuu tämän viikon hampaidenharjaus-teemalla!

Hampaiden päivittäinen harjaaminen vähentää merkittävästi plakkia ja hammaskiven muodostumista. Se onkin tärkeä osa koiran suun terveydestä huolehtimista. Jo pennun kanssa kannattaa aloittaa harjoittelu, ja tehdä siitä mukava tuokio sekä omistajalle että lemmikille. Vanhakin koira oppii, joten koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa!

Käytä harjauksessa koirille kehitettyä hammastahnaa, joka sisältää plakkia kemiallisesti vähentäviä yhdisteitä ja lisäksi maistuu hyvälle tehden harjauksesta mieluisan herkkuhetken pikinokalle. Ihmisten hammastahnaa ei saa käyttää, sillä se on liian vahvaa ja sisältää koirille myrkyllistä xylitolia. Harjaamisen voit tehdä koirien tai lasten hammasharjalla. Kun totutat koirasi harjaamiseen vähitellen, se oppii pitämään siitä tai ainakin sietämään sen.


Silmäpotilaat ja viralliset silmätarkastuksetEläinlääkäri Leena Ruotsalainen-Ryökkynen vastaanottaa nelijalkaisia silmäpotilaita ja tekee virallisia silmätarkastuksia klinikallamme seuraavasti:

Maaliskuu:

 • to 5.3. klo 12:00-18:00
 • to 12.3. klo 12:00-18:00
 • to 19.3. klo 13:00-19:00
 • to 26.3. klo 12:00-18:00

Huhtikuu:

 • to 2.4. klo 12:00-18:00
 • to 9.4. klo 9:00-15:00
 • to 16.4. klo 12:00-18:00
 • to 23.4. klo 12:00-18:00
 • to 30.4. klo 9:00-15:00

Tarkastukseen tulijat huom!

 •  Silmätarkastuksen hinta on 85 euroa.
 • Tarkastettavan eläimen on oltava tunnistusmerkitty.
 • Mukaan tarkastukseen otetaan eläimen rekisteritodistus sekä mahdolliset aiempien silmätarkastuksien tutkimustulokset.
 • Saavuthan paikalle 30 min. ennen varattua aikaasi silmätippojen laittoon sekä silmätutkimuskaavakkeen täyttöön.

Kaikki ajanvaraukset Leenalle etukäteen vain puhelimitse:  09 222 3332 tai 040 147 1744

Tervetuloa! 🙂
Koronavirus

Hyvä asiakkaamme,

koronaviruksen vuoksi tehostamme siivousta ja vältämme kättelyä. Taudin leviämisen ehkäisy on meidän kaikkien vastuulla, joten ethän tule flunssaisena vastaanotolle. Arvostamme ilmoitustanne sairastumisesta, puhelimitse voimme arvioida lemmikkinne hoidon kiireellisyyden ja tarvittaessa siirtää kiireettömiä ajanvarauksia. Emme veloita tilanteen vuoksi myöhään peruutetusta käynnistä maksua.

Pyydämme teitä myös huolehtimaan oikeasta käsihygieniasta sekä niistämis- ja yskimistavasta.

Seuraamme tarkasti THL:n ja muiden viranomaisten tiedotusta koronavirukseen liittyen ja noudatamme annettuja ohjeita ja mahdollisia lisätoimenpiteitä.

Huolehditaan yhdessä kaikkien terveydestä! ❤️

Kuva: dreamstime.com


Koirien hammassairaudet

Jopa 80 % yli kolmevuotiaista koirista kärsii ientulehduksesta tai parodontiitista eli hampaiden kiinnityskudoksen tulehduksesta. Usein ongelmat jäävät omistajalta huomaamatta. Hoitamatta jääneet suun tulehdukset voivat heikentää lemmikin yleisvointia ja johtaa pitkälle edenneisiin hammassairauksiin. Onneksi säännöllinen hampaiden harjaus ja eläinlääkärin tekemä hammaskivenpoisto auttavat ennaltaehkäisemään ongelmien syntymistä.

 

Tarkkaile koirasi käyttäytymistä. Tyypillisiä hammassairauksiin viittaavia oireita ovat lisääntynyt syljen tuotanto ja verinen sylki, toispuolinen pureskelu tai kovan purtavan välttely, ruokahaluttomuus, kuonon hierominen pintoja vasten, hampaiden kalistaminen, suun kutiaminen sekä erityisen pahanhajuinen hengitys.

 

Gingiviitti eli ientulehdus on hyvin yleinen koirien hammassairaus. Sen ensioireita ovat ikenien verenvuoto, punoitus ja turvotus. Hampaiden pinnalle kertyvä plakki on oiva alusta bakteerien kasvulle. Ajan myötä se kovettuu ja mineralisoituu hammaskiveksi, jos sitä ei säännöllisesti poisteta. Hampaiden ympärille ikenien läheisyyteen kerääntyvä hammaskivi ja plakki ärsyttävät ikeniä. Lopulta punottava ja ärtynyt ien tulehtuu. Ientulehdus paranee, kun plakki ja hammaskivi poistetaan.

 

Hoitamaton ientulehdus voi johtaa parodontiittiin, joka on vakavampi palautumaton hammassairaus. Parodontiitin oireita ovat huomattava pahanhajuinen hengitys, ienvetäymät, heiluvat hampaat ja kipu. Parodontiitin eteneminen on yksilöllistä ja riippuu monesta tekijästä. Tulehdus ja bakteerit leviävät ientaskuun ja sieltä hampaiden juuriin ja sitä ympäröiviin kiinnityskudoksiin ja leukaluuhun. Pitkälle edennyt parodontiitti johtaa hampaan irtoamiseen, pahimmillaan jopa leukaluun murtumaan tai oronasaalifisteliin (yhteys suusta nenäonteloon). Parodontiitti aiheuttaa tulehdusta myös muualla elimistössä, sillä suusta pääsee verenkieroon bakteereita. Toivottomassa kunnossa olevat hampaat poistetaan.

 

Parodontiitin kotihoidossa tärkeintä on huolehtia säännöllisestä, päivittäin tehtävästä hampaiden harjauksesta, ja lisäksi on hyvä käyttää plakkia kemiallisesti vähentäviä valmisteita, esimerkiksi klorheksidiiniä sisältäviä geelejä ja suuhuuhteita. Erilaiset puruluut ja -lelut sekä pureskelua vaativa ruoka auttavat mekaanisesti poistamaan plakkia hampaiden pinnalta.

 

Muita hampaiden sairauksia tai vaivoja ovat juuripaiseet, hammastraumat, kuolleet hampaat, irtoamatta jääneet maitohampaat, purentaviat, ikenien liikakasvu, kystat ja kasvaimet. Hampaiden röntgenkuvantaminen antaa tärkeää tietoa näiden asioiden toteamisessa, tutkimisessa ja hoidossa.