Koirien hammassairaudet

Jopa 80 % yli kolmevuotiaista koirista kärsii ientulehduksesta tai parodontiitista eli hampaiden kiinnityskudoksen tulehduksesta. Usein ongelmat jäävät omistajalta huomaamatta. Hoitamatta jääneet suun tulehdukset voivat heikentää lemmikin yleisvointia ja johtaa pitkälle edenneisiin hammassairauksiin. Onneksi säännöllinen hampaiden harjaus ja eläinlääkärin tekemä hammaskivenpoisto auttavat ennaltaehkäisemään ongelmien syntymistä.

 

Tarkkaile koirasi käyttäytymistä. Tyypillisiä hammassairauksiin viittaavia oireita ovat lisääntynyt syljen tuotanto ja verinen sylki, toispuolinen pureskelu tai kovan purtavan välttely, ruokahaluttomuus, kuonon hierominen pintoja vasten, hampaiden kalistaminen, suun kutiaminen sekä erityisen pahanhajuinen hengitys.

 

Gingiviitti eli ientulehdus on hyvin yleinen koirien hammassairaus. Sen ensioireita ovat ikenien verenvuoto, punoitus ja turvotus. Hampaiden pinnalle kertyvä plakki on oiva alusta bakteerien kasvulle. Ajan myötä se kovettuu ja mineralisoituu hammaskiveksi, jos sitä ei säännöllisesti poisteta. Hampaiden ympärille ikenien läheisyyteen kerääntyvä hammaskivi ja plakki ärsyttävät ikeniä. Lopulta punottava ja ärtynyt ien tulehtuu. Ientulehdus paranee, kun plakki ja hammaskivi poistetaan.

 

Hoitamaton ientulehdus voi johtaa parodontiittiin, joka on vakavampi palautumaton hammassairaus. Parodontiitin oireita ovat huomattava pahanhajuinen hengitys, ienvetäymät, heiluvat hampaat ja kipu. Parodontiitin eteneminen on yksilöllistä ja riippuu monesta tekijästä. Tulehdus ja bakteerit leviävät ientaskuun ja sieltä hampaiden juuriin ja sitä ympäröiviin kiinnityskudoksiin ja leukaluuhun. Pitkälle edennyt parodontiitti johtaa hampaan irtoamiseen, pahimmillaan jopa leukaluun murtumaan tai oronasaalifisteliin (yhteys suusta nenäonteloon). Parodontiitti aiheuttaa tulehdusta myös muualla elimistössä, sillä suusta pääsee verenkieroon bakteereita. Toivottomassa kunnossa olevat hampaat poistetaan.

 

Parodontiitin kotihoidossa tärkeintä on huolehtia säännöllisestä, päivittäin tehtävästä hampaiden harjauksesta, ja lisäksi on hyvä käyttää plakkia kemiallisesti vähentäviä valmisteita, esimerkiksi klorheksidiiniä sisältäviä geelejä ja suuhuuhteita. Erilaiset puruluut ja -lelut sekä pureskelua vaativa ruoka auttavat mekaanisesti poistamaan plakkia hampaiden pinnalta.

 

Muita hampaiden sairauksia tai vaivoja ovat juuripaiseet, hammastraumat, kuolleet hampaat, irtoamatta jääneet maitohampaat, purentaviat, ikenien liikakasvu, kystat ja kasvaimet. Hampaiden röntgenkuvantaminen antaa tärkeää tietoa näiden asioiden toteamisessa, tutkimisessa ja hoidossa.