Koirien hampaidenhoitokuukausi – viimeinen viikko!

Perehdytään viimeisellä viikolla koirien hampaidenpesuun

Yksi yleinen harhaluulo on, että koirien hampaat pysyvät luonnostaan puhtaina eikä koirilla ole samanlaisia hammasvaivoja kuin ihmisillä. Tosiasiassa koirille voi tulla monia hammassairauksia, jos niiden hampaita ei harjata säännöllisesti. Purulelut ja -luut ovat myös hyväksi koiran hampaille, mutta ainoa tapa päästä eroon plakista ja siitä johtuvista hammasvaivoista on hampaiden pesu.

 

Totuta koira hampaiden pesuun

Ensin kannattaa totuttaa koira hampaiden ja suun käsittelyyn. Tutki koiran suuta nostamalla sen huulia varovasti. Kokeile sitten avata koiran leuat ja tutki hampaita sormin. Muista kehua ja palkita koiraa, jotta hampaiden käsittelystä tulee miellyttävä kokemus.

Kun koira tottuu hampaiden ja suun käsittelyyn, voit aloittaa harjoittelun hammasharjan kanssa. Aloita harjaamalla hampaita muutaman sekunnin ajan ja palkitse koira ja kehu sitä. Pidennä harjausten kestoa asteittain. Pyri tekemään hammaspesusta mahdollisimman positiivinen aktiviteetti.

 

Hyvä asento

Koiran hampaiden pesu onnistuu yleensä parhaiten, kun koira istuu edessäsi selkä sinuun päin. Pienen koiran kannattaa istua sylissäsi selkä vatsaasi kohti.

Jos teitä on kaksi, kannattaa harjaajan istua tai seistä koiran edessä ja toisen olla ”tukena” koiran takana. Jos alat pestä koiran hampaita yksin edestäpäin, koira alkaa herkästi nojata taaksepäin ja peruuttaa ulottumattomiisi.

 

Harjausliike

Harjaa hampaat pienin, hierovin liikkein. Ole erityisen tarkkana ikenien reunojen kanssa, sillä hammaskiveä alkaa useimmiten muodostua siihen.

Koiran poskihampaat ovat erityisen alttiita erilaisille hammasvaivoille, eli muista pestä myös ne, vaikka niihin on yleensä vaikein päästä käsiksi. Helpoiten se onnistuu, kun koira avaa suunsa kunnolla. Paina kevyesti koiran huulta sen poskihampaita vasten kunnes koira avaa suunsa.

 

Hammasharja

Koirille myydään monenlaisia hammasharjoja lemmikkitarvikeliikkeissä ja eläinklinikoilla. Hammasharjan tulisi mahtua koiran suuhun ja ulottua kaikkiin hampaisiin. Jos olet epävarma, minkälainen harja sinun koirallesi sopii parhaiten, kysy neuvoa myyjältä tai klinikkahenkilökunnalta. Voit myös käyttää lapsille tarkoitettua pehmeää hammasharjaa.

 

Hammastahna

Voit ostaa eläinkaupasta tai eläinklinikalta koirille tarkoitettua hammastahnaa. Älä käytä ihmisille tarkoitettua hammastahnaa! Se on liian vahvaa ja voi aiheuttaa koiralle pahoinvointia. Moni hammastahna sisältää myös koirille vaarallista ksylitolia.

Koirille tarkoitetuissa hammastahnoissa on usein joku herkullinen maku, joka tekee hampaiden harjaamisesta mukavampaa. Koirien hammastahna ei siis niinkään tee hampaista puhtaampia, vaan tärkeintä hampaiden puhdistuksen kannalta on harjausliike.

 

Kuinka usein hampaat tulisi pestä?

Plakkia muodostuu hampaiden pinnalle jatkuvasti, eli hampaat kannattaisi mieluiten pestä päivittäin tai ainakin mahdollisimman usein. Jotta koiran hammaspesu ei unohtuisi, siitä kannattaa tehdä osa arkirutiinia, esimerkiksi pesemällä koiran hampaat ennen kuin peset omasi.